22-03-17

OER - achter de feiten

  
  

De achterkant van wat de tentoonstelling 'Oer, de wortels van Vlaanderen' niet toont kan je hieronder zien en kan je HIER nalezen.

 

 

oer,collectie gdx,rik wouters

oer,collectie gdx,rik wouters

  

oer,collectie gdx,rik wouters   

   


   
  

22:59 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: oer, collectie gdx, rik wouters

29-03-16

Ach (waarschuwing op een pakje sigaretten)

     
   
  

bierviltje,30 jaar,witzli poetzli,ach,waarschuwing

Ontwerp voor bierviltje naar aanleiding van 30 jaar Witzli Poetzli.
Beschikbaar vanaf 26/03/2016.
  
  
  

 

18-12-15

I.M.

  

  

  ‘Ik heb geen aanleg tot kankeren, wel een goed gevoel voor tumor.’

Luc Brewaeys (1959 - 2015)
  
  
  
  

16:56 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

06-11-15

Picnic

   

Picnic with Ady_nr.jpg
  
  
foto's: Man Ray (MB-RB-LO), Lee Miller (MO) en Roland Penrose (LB-RO)
  
  
  
   
   
  

23-09-15

Politiek(ers)

      
   
  

Vlieg verwijt paard
dat drol niet deugt.

Paard verwijt vlieg
dat die drol niet lust.

Drol verwijt vlieg
gebrek aan deugd.

Drol verwijt paard dat
geen vlieg hem kust.

  
   
   
  22-09-15

Politiek

  
  
  
"Vlieg verwijt paard
dat drol niet deugt."
        
Riekus Waskowsky (1932 - 1977)

   

    

    

  

21-09-15

Ooghoogte

  
  
  

uitn_fortgens.jpg

Download de PDF

 

 

 

21-01-14

Een vorm van gezelschap

  
  
  

  
  
  

23-12-13

BW

  
  
  

bestwuns 2014 blog.jpg
  
  
  

14:11 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: bestwuns, beste wensen, 2014

20-11-13

Een aanzet

   
   
   

perkament.jpeg

   
   
    

14-11-13

Craft

   
   
    

   

   
     
 

01:16 Gepost in Algemeen, Muziek | Commentaren (0) | Tags: craft, flying horseman, beats

15-04-13

balans

   
   

 

 

 

 

01:15 Gepost in Algemeen | Commentaren (1)

08-03-13

The Dog Stars

  
  
  
Nee, niet de langverwachte vertaling in het Engels, wel het alom geprezen debuut van Peter Heller. Binnenkort in Nederlandse vertaling als 'De Hondsster'. Vergis u niet!

 

   
   
   “One of the most powerful reads in years.” - Playboy

Meer reviews.

 

27-12-12

1000 !

   
   
Duizend Hondssterren nog aan toe! Als al die exemplaren nu ook nog gelezen worden, dan was 2012 toch niet zo'n slecht jaar.

 

1000 exemplaren.jpg

 Tijd voor een feestje en...
beste wensen voor wat nog komen mag.
   
   
    
   
 

01:18 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Tags: hondsster, 1000, feestje, wensen

15-10-12

B B 2012

   
   
   

boekenbeurs,hondsster

foto: Martine Wathy
   
   
Op donderdag 1 november van 19 tot 21 uur signeer ik op de Boekenbeurs (hal 3, stand 314-317 van VBK) in het illustere gezelschap van Bernard Dewulf en A.H.J. Dautzenberg.
Om die twee uren in schoonheid door te brengen, nodig ik u uit om mij met uw aanwezigheid te vereren, desgewenst uw exemplaar van 'Hondsster' te laten signeren en om samen van een glaasje wijn of Hertekamp te genieten.
 

stempel BB negatief.jpg


   
   
    

 

11-09-12

Nozem

  
  
Het helpt wanneer je in maatpak een ‘kutrecensie’ of iets dat daar naar ruikt, openbaar in de fik steekt: gisteren op Radio1, Klara en in Knack, vandaag gegarandeerd in De Standaard en De Morgen.

Aandoenlijk was het, hoe de verongelijkte uitgever na deze moedige daad, in de luwte van de straat en ver van 'boze geesten' (ik was er niet geheel toevallig getuige van), zichzelf als de eerste de beste kwajongen op de borst sloeg.
   
Hoe wanhopig op zoek naar aandacht kan je als uitgever in deze crisistijden zijn? schreef Frank Hellemans. Voor je het weet is zo’n ‘statement’ niet meer dan een uiting van hypocrisie, reageerde de geviseerde recensent.

 
‘Alleen wie op straat werd opgevoed, heeft geleerd een trefzekere rochel als een duidelijk merkteken te plaatsen,’ schreef ik in Hondsster (p. 104). Al moet ik bekennen dat ik nooit een nozem, noch dat soort verwend jongetje ben geweest.
  
  

06-09-12

De wereld van markt en strijd

  
  
Negen maanden geleden verscheen ‘Hondsster’ met een aarzelend tot euforisch enthousiasme, eigen aan elke geboorte. Opvallende verkoopcijfers (volgens mijn uitgever) en meer dan positieve reacties van de eerste lezers ten spijt, is mijn debuut totaal ongemerkt gepasseerd in de kronieken van de Vlaamsche pers. Soms lijkt het alsof ‘men’ heeft besloten mijn eerste worp simpelweg dood te zwijgen: geen aankondiging,  geen voetnoot, zelfs geen smalende recensie… Het zij zo; waarschijnlijk ontbreekt het mij (én een te bescheiden uitgeverij) aan voldoende credebility om zich aan te verkneukelen, laat staan om er een woord aan vuil te maken.
 
Opvallend is wel dat andere debutanten, nog voor er één roman van hen in de boekhandel ligt, uitvoerig worden geroemd (het geval Marnix Peeters: binnen de drie dagen genomineerd voor een niet onbelangrijke debuutprijs) of verguisd en afgeschreven (de ‘puberale’ Maarten Inghels), maar in ieder geval kunnen rekenen op de welwillendheid van minstens drie recensenten.

Uiteraard gun ik hen deze aandacht, maar heeft Herman Brusselmans dan toch gelijk wanneer hij (een oude vos die men geen kunstjes meer moet leren) Peeters de raad gaf om vooral de media te bespelen, als de enige manier om een boek in de markt te zetten?
Natuurlijk. Vertel hen ‘dat je minstens vijf mokkels per week achterwaarts in de poes naait’, ‘de doorsnee Jan Lul achter zijn teevee’ zal jouw boek met rode oortjes willen lezen, een zich onfeilbaar voelende recensent zal zich geroepen voelen om jou eloquent te dienen, al was het maar om zijn eigen literaire koudwatervrees te overwinnen.
 
Let wel: ik hou van smerige sprookjes; ik schreef er namelijk zelf één. Waarom ik dan niet mag rekenen op enige tekst en uitleg van Dirk, Mark, Geert en kompanen, dat blijft een raadsel. Het zal wel iets te maken hebben met marketing, een teveel aan ijdelheid of een gebrek aan geloofwaardigheid (schrappen wat niet past).
 
Vooraleer u mijn verzuchtingen gaat afdoen als rancuneus gejammer, nog dit: wat de boer niet kent, dat vreet hij niet, maar misschien zijn er ondertussen te veel boeren die steeds opnieuw hetzelfde willen prijzen. Waar is de boer die het onbekende niet schuwt, die eigengereid zijn eigen keuze durft te maken?
 
Deze boer ploegt voort, in weerwil van de seizoenen. Zelfs al is het weer een maat voor niets. Ook dat behoort tot defolklore.
  
  

 

23-08-12

Residu revisited

   
   

residu,revisited,stijn vranken

   
   
 
   

IMAG0112[3].jpg

 

   
Wat er na meer dan een jaar van enkele woorden op papier en wat water rest.
Met dank aan Stijn Vranken voor de foto's.
   
   
    

03-08-12

in goed gezelschap

   
  
Hier, één van de vele tafels waaraan ik schrijf.
  
  
  

01-05-12

Interview

   

Stijn Vranken: Ik ken jou al jaren, als dichter en vooral als dichter op een podium, en dan nu plotseling een roman. Is poëzie dan een soort aanloop geweest tot het zogenaamde ‘grotere werk’?

GD: Misschien is poëzie net het ‘grote werk’. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik aanvankelijk helemaal niet het plan had opgevat om een roman te schrijven. Op een bepaald moment wou ik een kortverhaal schrijven, misschien omdat ik voelde dat gedichten voor mij stilaan een beperking inhielden. Dat verhaal is uiteindelijk een roman geworden; er kwamen langzaamaan meer en meer stukken bij, schillen noem ik ze. Het geheel is ook heel intuïtief gegroeid, er was aanvankelijk geen vooropgezette structuur, maar ik ben best tevreden over de opbouw van ‘Hondsster’. Ik heb ook gemerkt uit de eerste reacties dat de lezers totaal geen probleem hebben met het steeds wisselend vertelperspectief. Niet voor niets is ‘een schimmenspel’ de ondertitel van dit boek.

SV: Het is inderdaad een behoorlijk complex boek, op verschillende niveaus. Eén van de verhaallijnen is de familiestructuur die zich gaandeweg bloot geeft. Vanwaar dat ‘schimmenspel’?

GD: In het begin heb ik bewust met initialen gewerkt voor personages die pas later een voor- of achternaam krijgen, of een plaats in de constructie die ik tijdens het schrijven aan het bouwen was. Van één van de hoofdpersonages, de moeder, krijgt de lezer pas alle informatie wanneer haar erfenis uit de doeken wordt gedaan. Al die schimmen worden met mondjesmaat ingevuld, krijgen in de loop der gebeurtenissen contour, kleur en reliëf.

SV: Een soort puzzel waar alles op zijn plaats komt?

GD: Ja, ikzelf hou daar wel van, van iets dat zich maar langzaam prijs geeft. Nochtans heb ik me voorgenomen om me in mijn volgend boek (werktitel ‘Klauw’)  aan een duidelijke, lineaire structuur en één vertelperspectief te houden, als een soort uitdaging. Voorlopig toch…

SV:  Maar bij ‘Hondsster’ klopt het allemaal wel. Op het einde komen alle eindjes samen.

GD: Toch had ik het tijdens het schrijven soms zelf best moeilijk, om een personage of een plek in de juiste tijd te plaatsen. Op een bepaald moment heb ik een tijdslijn en een boomstructuur geconstrueerd om zelf de draad niet kwijt te raken. Gelukkig heb ik gemerkt dat mijn ‘eerste lezers’ probleemloos alles konden plaatsen, dat alles evident ‘binnenkwam’ en dat de schimmige opbouw het verhaal zelfs spannend maakte.

Lees hier het volledige interview.

   

   

27-02-12

reacties op 'Hondsster' (een voorlopige balans)


Ik heb Hondsster in één adem uitgelezen. Het is heel vlot en spannend geschreven, ontdaan van alle franjes, een gebalde stijl die me erg bevalt. Veruit het beste Vlaamse boek dat ik de laatste jaren las.
A. Z.

Knap werk. En een fantastisch onderwerp.
Voornaamste kritiek: het had wel wat langer gemogen!
R. DM.

Je slaat meermaals de nagel op de kop en je raakt bijzondere dingen aan. Je neemt geen blad voor de mond en dat apprecieer ik, en ik herken de hand van een meester, in zoverre ik natuurlijk ‘geschikt’ ben om handen van meesters te herkennen, ha.
E. DB.

Guy, je had mij er wel kunnen bij vertellen dat Hondsster een ‘pageturner’ is… Ik wil mijn bed niet meer uit! (met dit weer is dat geen probleem natuurlijk…).
Salut, want ik moet gaan lezen, xx
E. P.

Bedankt voor het schrijven van je prachtige boek. Ik vind het erg poëtisch geschreven en het is een goed opgebouwd verhaal.
J. P.

Hondsster vond ik essentieel, geen franjes, niet kaal.
Ik vond het een heel goed verhaal, stevig geschreven, zonder aanstellerij.
H. B.

Een boek dat een gevoel oplevert dat je niet direct zal loslaten. Een boek voor wie eens iets anders dan de doorsneekoek onder handen wil krijgen.
P. VDD.

Boeiend gecomponeerd en poëtisch geschreven verhaal in een (niet-storend) Vlaams taaleigen. Een origineel ‘schimmenspel’, waarmee de auteur twee zoeklijnen – historisch en psychologisch – kunstig vervlecht tot een confronterende en spannende ‘aktion’.
drs.P. VDH. (NBD|Biblion recensie)

Wat mij stoort is dat ‘niet-storend’. Ik stoor me daar al 20 jaar aan.
Zouden onze recensenten eens moeten schrijven over een Nederlander…  Maar ja, drs.P. is nog maar drs. Als die dr. wordt klinkt jouw taal meteen exotisch en puntgaaf.
G. S.

Ik kon meegezogen worden, genieten van de taal. Indrukwekkend! Ook de structuur.
M. M.

Knap, hoe je dat zelfgenoegzaam kunstwereldje letterlijk te kakken zet. Il faut le faire.
(anoniem)

   


23:39 Gepost in Algemeen, Proza | Commentaren (0) | Tags: hondsster, reacties, balans

30-01-12

Van de 'doden' niets dan goeds

   
   
18 maart 1886
: Een herdenking van de Parijse Commune in Luik groeit uit tot de eerste algemene staking in België. De regering reageert met strenge repressie, en verscheidene stakers worden gedood. Toch boekt de arbeidersbeweging een eerste succes: de stakingsgolf leidt tot de invoering van een beperkte sociale wetgeving

12 april 1893: Het parlement wijst het algemeen stemrecht af, waarop de Belgisch Werkliedenpartij (BWP) het land platlegt. Honderdduizenden mensen nemen deel, en opnieuw vallen doden. Een week later wordt bij wijze van compromis het algemeen meervoudig stemrecht ingevoerd, waarmee de staking tot een eind komt.

14 april 1902: De BWP maakt opnieuw een punt van de invoering van het enkelvoudig algemeen stemrecht. Op de eerste dag van de staking leggen 300.000 mensen het werk neer. Maar opnieuw vallen doden, en de BWP beëindigt zonder succes de actie op 20 april. Ook in april 1913 wordt nogmaals met dezelfde eis gestaakt, maar het is pas in 1919, na de oorlog, dat het enkelvoudig stemrecht wordt ingevoerd.

2 juni 1936: Antwerpese havenarbeiders eisen de invoering van een minimumloon en het recht op betaalde vakantie. De volgende weken breidt de staking uit, tot in heel het land meer dan een half miljoen werknemers deelnemen. Op 24 juni stemt premier Paul van Zeeland in met een minimumloon van 32 frank per dag, en zes dagen betaalde vakantie per jaar.

1950: De koningskwestie legt het land meermaals lam. Dat begint al in maart. maar in juli ontspoort de situatie na de terugkeer van koning Leopold III. Een half miljoen mensen staakt, en op 30 juni worden in Grâce-Berleur vier mensen doodgeschoten door de politie. Pas als koning Boudewijn aantreedt, keert de rust terug.

Juli 1955: het ACV eist een vijfdaagse werkweek. Vanaf 9 juli weigert een deel van de werknemers nog op zaterdag te werken. Een principeakkoord maakt een einde aan de acties, maar toch duurt het nog tien jaar voordat de eis wordt ingewilligd.

December 1960: De eenheidswet van november zet kwaad bloed. zowel de openbare diensten als de privésector pikt de plannen voor economische expansie, sociale vooruitgang en financieel herstel van premier Gaston Eyskens niet. Hoewel de grootste vakbond, het ACV, niet deelnam aan de stakingen, leggen uiteindelijk naar schatting 1 miljoen mensen het werk neer. In januari 1961 wordt de wet toch goedgekeurd.

8 februari 1982: De besparingsplannen van de regering Martens krijgen vooral in Wallonië tegenkanting. Na de devaluatie van de frank, twee weken later, blijft het nog enige tijd onrustig.

November-December 1982: Twee stakingen richten zich tegen de werkgevers, die in ruil voor 80.000 nieuwe banen een looninlevering eisen.

September 1983: Het spoorwegpersoneel in Charleroi trekt een stakingsgolf op gang, uit protest tegen de begroting die voor 1984 was opgesteld. Daarin werden openbare diensten fel geviseerd. Tot een echte algemene staking komt het net niet, nadat de vakbondstop en de regering in extremis een akkoord bereiken

Mei 1986: De besparingsplannen van de regering Martens zetten het overheidspersoneel toe aan meermaals het werk neer te leggen. Op 31 mei komt het tot een algemene staking, waarbij 250.000 mensen op straat komen bij de ABVV-betoging in Brussel.

15 november 1993: Om de Europese begrotingsnormen te halen moet België hard saneren. Een loonstop en een aanpassing van de index vallen voor de bonden niet te verteren. Een eerste staking wordt breed opgevolgd. Er komen nieuwe onderhandelingen, maar die leveren weinig op. Op 26 november komt het tot een tweede staking. Maar door onenigheid tussen de vakbonden draait een derde actiedag op een fiasco uit. Eind december keurt het parlement de licht aangepaste plannen van de regering Dehaene goed.

28 oktober 2005: Het Generatiepact van de regering Verhofstadt wil komaf maken met de uitwassing van de brugpensioenregeling. Drie weken nadat het ABVV al alleen actie voerde, besluit ook het gemeenschappelijk vakbondsfront het werk neer te leggen. Maar dat mag niet baten: het Generatiepact is bijna ongewijzigd goedgekeurd in december.

22 december 2011: Een plotse wijziging in het pensioenstelsel doet de bonden in de publieke sector tot actie overgaan. Vooral bij het openbaar vervoer is de actie goed merkbaar. Er wordt al vrij snel gesproken over een algemene staking op 30 januari.
   
    

01:12 Gepost in Algemeen | Commentaren (0)

22-11-11

Een muur beklimmen

      
   

 

      
   

 

 

28-09-11

Boekpresentatie Hondsster

   
  
Een datum die u in uw agenda mag noteren:
vrijdag 25 november om 20 uur
in de kelder van De Groene Waterman (Wolstraat 7 2000 Antwerpen)
Boekpresentatie Hondsster
programma (o.v.): Frank Jaspers (Houtekiet) leidt in,
Stijn Vranken ( ‘Vlees Mij’ en ‘Wees gerust, maar niet hier’) interviewt,
Guy Dierckx leest enkele fragmenten,
Bert Dockx (Flying Horseman) speelt gitaar en zingt.
Daarna receptie en mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren.
Vervolgens drank in De Kat (ik trakteer).
Alles gratis, behalve het boek.
   
    

08-09-11

Houtekiet najaar 2011

 

 

12-08-11

'The suburbs dream violence'

   
  

hondsdagen,hondsster

uit: Groot Woordenboek der Nederlandse Taal
citaat: JG Ballard
  
      
  

18-07-11

hondsster.wordpress.com

   
  
Voortaan kan je alle nieuws over 'Hondsster', mijn debuut bij Houtekiet, ook hier volgen.
  
    

22:28 Gepost in Algemeen, Proza | Commentaren (0) | Tags: hondsster, wordpress

27-06-11

Hemel(s)lichaam

   
   
   

  
  
     

26-05-11

Ghostwriter

 

hondsster,ghostwriter,flying horseman
   Voor de release van Hondsster, nog even geduld
tot november 2011. In afwachting deze G H O S T W R I T E R.
  
  
  

03-05-11

Residu #9

   
  
Hier kan u in woord en beeld een verslag nalezen van de 'poëtische interventies' op 22 april.
Met dank aan Runa en Miro.
   
   
  

13:49 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: liefhebber