24-02-16

een goede (verre) buur


   
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Frank H. (66), gewezen Antwerps gemeenteraadslid van sp.a en PVDA, en zijn Nigeriaanse echtgenote Favour F. (32) veroordeeld voor lasterlijke aangifte tegen een politie-inspecteur, die een onderzoek moest uitvoeren naar een mogelijk schijnhuwelijk tussen hen. Ze kregen twee maanden cel en 600 euro boete, beiden met uitstel, en moeten de inspecteur 500 euro schadevergoeding betalen.

buur,sereniteit,bijkomend,lasterHet koppel had klacht ingediend tegen de inspecteur voor racisme, intimidatie en schriftvervalsing. Hij had hen op 6 mei 2014 verhoord naar aanleiding van hun huwelijksaanvraag en moest nagaan of het niet om een schijnhuwelijk zou gaan.

Ze vonden dat de inspecteur hen geïntimideerd had en schokkende en intimiderende vragen had gesteld. Volgens de inspecteur was het verhoor sereen verlopen. Het parket seponeerde de klacht, omdat na onderzoek bleek dat er zich tijdens het verhoor geen onregelmatigheden hadden voorgedaan.

De politie-inspecteur diende daarop zelf klacht in wegens lasterlijke aangifte. Hosteaux en zijn echtgenote wilden de inspecteur naar eigen zeggen niet schaden, maar de rechtbank was het daar niet mee eens. Er werd in het vonnis gesteld dat ze maar al te goed wisten dat de politie-inspecteur niets verweten kon worden en dat hun klacht vals was.

“Het kwaadwillig opzet van beklaagden wordt bijkomend nog bevestigd door het gegeven dat zij beroep deden op de pers om artikelen te laten publiceren waarbij de schijn gewekt werd dat hun huwelijk belemmerd werd door de politie-inspecteur die hen verhoorde over hun mogelijk schijnhuwelijk”, aldus de rechtbank.

(De Standaard, 23/02/2016 - beeld: Triple Lambiek, Dennis Tyfus, 2014)
   
   
   

De commentaren zijn gesloten.